Pasen en een uitdaging

08-04-2013 18:25

Vorig weekend hadden we een vrij weekend in verband met Pasen. We zijn op Goede Vrijdag naar de kerk geweest. Wij zaten in een morgendienst, die om 9 uur begon en 3,5 uur duurde. De kerk zat heel vol, ook buiten waren alle stoelen bezet. De gewoonte in India is om op Goede Vrijdag over de zeven laatste woorden die Jezus aan het kruis sprak, te preken. Dit wordt gedaan door verschillende sprekers. Inclusief introductie en conclusie, heb ik in die dienst dus 9 preken gehoord, van elk zeker een kwartier. Gelukkig zat ik vlakbij de ventilator, dat maakte de warmte en de lengte van de dienst draaglijk ;)

Op zondag ben ik met een aantal anderen heel vroeg opgestaan; de wekker stond op 04.15u. We moesten een half uur naar de kerk lopen, heerlijk in de stilte en koelte van de vroege morgen, voor een zonsopgangdienst. De kerk was prachtig versierd met lange slingers van jasmijnbloemen, die een zoete geur verspreidden. Ik vond de dienst zelf tegenvallen. Er was weinig vreugde, een vreugde die voor mij bij uitstek bij Pasen hoort. Bovendien verschilde de dienst niet van een gewone ‚morgendienst’; op het tijdstip na. Als ik naar de dienst van 9.00u was gegaan, was ik tijdens de preek waarschijnlijk niet bijna in slaap gevallen van vermoeidheid en had ik dezelfde dienst meegemaakt. Het enige voordeel was, dat we nu niet in de warmte hoefden terug te lopen. Pas 's avonds werd het een speciale dag, toen we in het donker pizza zaten te eten. Vanwege het heftige onweer was de stroom uitgevallen, maar de pizza (van Domino's) smaakte er niet minder om.

 

Deze week hebben we vooral les gehad en zijn we weinig op pad geweest. Dat was prima, omdat de lessen zeer uitdagend waren en mij behoorlijk aan het denken hebben gezet. We hebben het gehad over armoede, de huidige inrichting van een consumptie-economie en bedrijfsvoering, globalisering en ontwikkeling. Dit zijn gigantische thema’s, die onderling wel enige samenhang vertonen, maar die je niet in een paar dagen uitputtend behandeld. We hebben er een analyse op los gelaten: hoe is de machtsverdeling, welke sociale instituties (regering, kastenstelsel, familie etc.) spelen een rol en wat zijn de onderliggende ideologieen? 

Hier op Visthar hangen ze het socialisme aan: meer macht voor degenen die nu machteloos zijn en een veel eerlijker verdeling van alle bronnen. Dat kleurt de lessen vrij sterk. Deze week ben ik wel meer gaan nadenken over hoe de economie is ingericht in Nederland en hoe ik daar deel van uitmaak. Sommige dingen zou ik in onze huidige economie onmiddellijk willen veranderen, opdat we alleen maar duurzaam en groen produceren en meer aandacht besteden aan de bescherming van de aarde. Maar is het huidige systeem alleen maar puur slecht, zoals de mensen hier op Visthar suggeren? Ik weet het niet. Immers, goederen van over de hele wereld zijn tegenwoordig beschikbaar. Als ik in Nederland Indisch wil eten, dan kan dat. Dat vind ik een voordeel van de globalisering. U begrijpt, mijn hersenen zijn flink aan het werk gezet in de afgelopen week. Het is goed om over deze kwesties na te denken, ik heb er meer simpelweg meer tijd voor nodig. 

 

Hyderabad - Henry Martyn Instituut ( HMI )

Afgelopen zaterdagmiddag zijn we vertrokken uit Bangalore, Visthar, naar Hyderabad. We zijn met de trein gegaan, een reis van 13 uu, 665 km. Het was een nachttrein, we hadden bedden; ik heb alleen zeer slecht geslapen, mede door de warmte.

We verblijven nu bij het Henry Martyn Instituut (www.hmiindia.org), een instituut voor studie van de Islam, interreligieuze dialoog en verzoening. Aangezien ik in mijn studie ook probeer te focussen op de interreligieuze dialoog, ben ik blij dat we hier een paar dagen zijn. Het zullen zeer interessante dagen zijn, hoop ik. Ik heb al begrepen dat er connecties zijn met de Universiteit Utrecht, dus wie weet keer ik in de toekomst nog eens een keer terug naar Hyderabad. Ik zal proberen of ik deze week weer een verhaal kan schrijven, dat zal zeker over het HMI gaan. 

 

Foto's: 

De kerk versierd met slingers van jasmijnbloemen.

Een kunstwerk op het terrein van Visthar (lokale stijl): 'Protect Earth, Celebrate Life'  ('Bescherm de aarde, vier het leven' ).