Programma in India

11-02-2013 10:33

Als het goed is, word ik vandaag over twee weken voor de eerste keer wakker in India. Dat is nog steeds niet 100% zeker, omdat ik mijn visum nog niet heb. Ik hoop dat ik aan het einde van deze week goed nieuws kan melden. Vooralsnog heb ik er alle vertrouwen in dat het doorgaat zoals gepland. 

Van het Council for World Mission (CWM) heb ik dit weekend een update gekregen van het programma. Zij schreven ook al heel kort iets over een aantal van de andere kandidaten: twee van hen hebben hun visum rond, bij een is het afgewezen. Die is weer opnieuw bezig met een aanvraag, dus we hopen dat het nu wel lukt. Uit een aantal e-mailadressen heb ik een naam af kunnen leiden. Petra is waarschijnlijk een Britse of Nieuw-Zeelandse, Deepak een Indiër. Andere namen zijn voor mij op dit moment nog onuitsprekelijk (en moeilijk te onthouden :) ). In India zullen we voor het eerst met elkaar kennis maken, dan kan ik meer over de groep vertellen. 

Op 25 februari beginnen we met kennismaken en teambuilden op het Tamilnadu Theological Seminary (TTS) in Madurai. Al heel snel, na twee weken, vertrekken we voor een maand naar Bangalore. Daar maken we onder meer kennis met het gemeenschapsleven van Vishtar, een NGO die zich inzet voor de rechten van vrouwen, kinderen en gemarginaliseerde groepen ( www.vishtar.org). Een aantal van de thema's die hier aan de orde komen, zijn gender, feminisme en mensenrechten. Ook een bezoek aan de plaats Koppal en de Kolar Goud Mijnen staan voor deze maand gepland.

Vanuit Bangalore gaan we door naar Hyderabad, een 1000 km. ten noorden van Madurai. Hier staat het Henry Martin Institute, een gerenomeerd instituut dat zich inzet voor de interreligieuze dialoog. Ze zijn gespecialiseerd in de studie van de islam en werken voor de verzoening tussen mensen van verschillende geloven (www.hmiindia.org).

Half april reizen we zuidwaarts, naar de kust. 'Fisherworker's struggle' wordt dan het thema, waarbij we kennis maken met het leven van de vissers en hun families. Vervolgens, in Madurai en omgeving, houden we ons bezig met de situatie van de Dalits, de 'onaanraakbaren' en de oude tribale 'Adivasi' stammen. Beide groepen verkeren aan de onderkant van de sociale ladder. Er is ruimte voor interactie met deze groepen, maar ook aandacht voor bijvoorbeeld de invloed van het toerisme, HIV/Aids en verslavingen.Vrouw uit een Adivasi stam

In juli ronden we het programma af op het TTS in Madurai, waarna we rond 12 juli onze weg vervolgen naar Auckland.

 

Al met al lijkt het mij een zeer boeiend en afwisselend programma. We zullen veel rondreizen en uitgebreid kennis maken met het leven van mensen aan de onderkant van de maatschappij. Dat zal vast wel eens heftige situaties opleveren, maar ik hoop ook op vele mooie en ontroerende momenten. Met andere woorden: ik krijg dat visum liever vandaag dan morgen en ik heb heel veel zin om te vertekken. 

 

Foto: Vrouw uit een van de Adivasi stammen